Geest

jered diamond

 

Evolutionair bioloog, fysioloog en biogeograaf

 

Boek; Erfenis

"Religie is een bijverschijnsel van eigenschappen van het menselijk brein die om een andere reden zijn ontstaan dan voor het bouwen van piramides of het troosten van verwanten van overledenen.

De evolutiegeschiedenis kent talloze bijverschijnselen en mutaties die aanvankelijk vanwege een nuttige functie zijn geselecteerd en zich vervolgens verder ontwikkelden en een andere functie kregen. Uit welke eigenschappen zou religie dan hebben kunnen ontstaan? Een plausibele opvatting is dat het een bijproduct was van het steeds grotere vermogen van onze hersenen om oorzaak, werking en bedoeling te begrijpen en daardoor causale verklaringen met een voorspellende waarde te formuleren."

Rust intrigeert mij niet in het bijzonder, het idee van een God, daarentegen, fascineert me wel. Maar in mijn omgeving vol linkse, milieubewuste atheïsten of agnosten wordt geloof afgedaan als ouderwetse waanzin die hoop en rust schept voor bange of zelfs domme mensen. Gesprekken over religie zijn al doodgebloed voor je eraan begint. Wat als we de stress van onze overvolle, drukke levens nu eens niet bestrijden op een nieuwe manier, met meditatie-app of mindfulness, maar op de beproefde manier waarop monniken dat al 1500 jaar doen volgens de Regel van Benedictus?

Jonah Falke

 

Schrijver, kunstenaar

 

column Vrij Nederland

Mobiel:

06 30832967

Jan R. Stuutstraat F33

9663 SG Nieuwe Pekela

KvK 63823918

Bank NL11TRIO 0786 921846

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now