bietenachtergrond.jpg
nationaal archief.jpg

Dossierzaal Nationaal Archief

jacobikerk.jpg

Donderdag 28-03-2019

Terug van het archief en het symposium. Het twee vuisten dikke CABR-dossier van politieman en jodenjager Verbaan doorgenomen samen met mijn broer Peter. Bleek na een halve dag stevig zoeken dat judith door een andere politieman opgepakt was. Er was een getuigenverklaring van een winkelierster aan de haagweg te rijswijk aan het dossier toegevoegd. uiteraard een verhaal van klappen en mishandeling en wie weet wat nog meer. Ik weet nu wanneer en waar zij met familie ondergedoken was en wat ze heeft meegemaakt.

Het komt dichterbij

Uit de bijlage:

'Ook heeft Bulder het 12-jarige dochtertje van de familie HOEK ondervraagd o.a. wie voor de bonkaarten zorgde en waar of zij voordien ondergedoken waren geweest.(...)

 

Toen voornoemde S.D. lieden ook aan villa Windekind gearriveerd waren heeft BULDER met een stoffer de heer HOEK mevrouw HOEK en het dochtertje links en rechts in het gezicht geslagen (...)'

Infostand op symposium Mystiek en maatschappij

slack.jpg
mallen.JPG

Donderdag 04-04-2019

Donderdag 04-04-2019

In plaats van een app zou ik natuurlijk ook gewoon 'slack' in kunnen richten voor opdrachten en communicatie binnen de digitale kloostergemeenschap. Daarmee ben ik ook flexibeler en sneller in het aanpassen dan bij het moeizaam programmeren van een app. Kan ik er later altijd nog een app van maken.

Paar dagen mooi weer geweest en wat onkruid gewied, tuinschuurtje uitgemest. Dalia's en gladiolen geplant en voorzaaibakken voor spruitplanten en afrikaantjes klaargemaakt.De tuin is niet zo groot meer en ik heb daarom handploegje op marktplaats verkocht.

In plaats van een app zou ik natuurlijk ook gewoon 'slack' in kunnen richten voor opdrachten en communicatie binnen de digitale kloostergemeenschap. Daarmee ben ik ook flexibeler en sneller in het aanpassen dan bij het moeizaam programmeren van een app. Kan ik er later altijd nog een app van maken.

Paar dagen mooi weer geweest en wat onkruid gewied, tuinschuurtje uitgemest. Dalia's en gladiolen geplant en voorzaaibakken voor spruitplanten en afrikaantjes klaargemaakt.De tuin is niet zo groot meer en ik heb daarom handploegje op marktplaats verkocht.

Donderdag 11-04-2019

Kl oostermuseum Bernardushof opende afgelopen zaterdag haar nieuwe tentoonstelling 'Van klei naar klooster', een overzicht van cistercienzer kloosterbouw met een boeiende lezing van Kees van der Ploeg over de sporen van de transitie van het bouwen met tufsteen naar het werken met zelf vervaardigde bakstenen en dito profielen. Op de bovenverdieping van het museumpje wat replica's van mallen voor de sierranden van pilaren en vensters. Die overgang, zo liet Kees zien, was nog tot in detail te zien in de van de kloosters overgebleven kerken in groningen. Aandoenlijk om te zien hoe het eerste kapiteel uit klei gebeeldhouwd was.

papierscheppen.jpg

Donderdag 18-04-2019

Met Klaziena naar het grafisch museum Groningen geweest voor een workshop papierscheppen. Ik heb ooit een setje met ramen en vilt gekocht en twee boekjes in de kast, maar er mee bezig gaan op een plek waar alles voorhanden is geeft vaak net dat extra duwtje.

 

De workshop was slecht voorbereid en absoluut niet informatief maar mijn doel was bereikt...ik had geschept. Nu grondstoffen verzamelen in de tuin en de wekelijkse reclamefolders uit de brievenbus.

streekgenoten.jpg

Donderdag 25-04-2019

Streekgenoten werd nog een keer opgevoerd, maar dan in de synagoge van Groningen, in kleine bezetting en met ooggetuigeninterviews van mensen uit de veenkolonien. Het leek veelbelovend, maar wat een deceptie. Een of andere dansdame had bedacht dat zij 'machmes Wos', de aubade aan de ziel, gecomponeerd door Louis Andriessen en gevoelvol gezongen door hanneke Tichelaar, wel even met een dramatisch dansje kon verbeelden voor ons. De getuigenverhalen waren langdradig en visieloos gemonteerd. Kunst en holocaust: geen goede combinatie. Ik had het kunnen weten.

tegel judith-donker.jpg

Donderdag 02-05-2019

Steentjes op een graf leggen is een joodse gewoonte om eer te betonen bij een graf.

Op 5 mei mag ik op het bevrijdingsfestival Oldambt iets over judith vertellen. Aan het eind daarvan wil ik vragen of mensen de kiezelstenen mee willen nemen in plaats van neerleggen.

Want Judith heeft geen graf.

Dat steentje kan je dan, als je het bij je draagt herinneren aan  de 'judith's die je vandaag tegenkomt.

 

Ik schilder de hebreeuwse 'jod' op de steentjes en leg ze aan het begin van mijn verhaal op een afbeelding van een grafsteen voor haar, zodat haar naam tijdens het wegnemen langzaam zichtbaar wordt. Ook hier; omkeren, terugdraaien wil je!

jod-steentjes.jpg

''Jod"

levieleeft.jpg

Donderdag 09-05-2019

Een dertigtal steentjes geschilderd en die op de 'grafsteen' van Judith gelefd tijdens mijn verhaal. Na afloop vroeg ik de toehoorders een steentje te pakken en dat bij je te houden, zodat je elke keer aan het verhaal van Judith wordt herinnerd als je in een situatie komt waar je iets voor een ander kan doen.

Een vrouw pakte een steentje en zei```; 'Oh wat voelt dat koud ; maar het wordt vanzelf warm als ik het bij me draag'.

 

In de stad Groningen vertelde herman de Vries op 4 mei het verhaal van zijn joodse grootmoeder in een huis aan de steentilstraat. Daar had ze als weduwe gewoond in het souterrain. Hij had ook een hele speurtocht van jaren achter de rug.
Merkwaardig: na 4 en 5 mei verstommen alle verhalen over de oorlog weer om ingeruild te worden voor het gangbare entertainment.

Judith, rewind staat nog helemaal aan het begin!

herman de Vries

concert v radio.jpg

donderdag 23-05-2019

donderdag 23-05-2019

In 'het theater van het sentiment wilden ze 'het concert voor mineralen' uit 1982 weer eens afstoffen. Bleek nog heel actueel. ze omschreven het als:

'Verder willen we in 1982 ook wat beter voor de aarde gaan zorgen.

Martin van der Kooij en Sjenet Blom hebben daarom een concert gecomponeerd, speciaal voor de mineralen. Volgende week op 28 mei wordt het concert uitgezonden op de radio. De bedoeling is dat iedereen in Nederland tussen drie en vijf uur 's middags de radio's buiten hard aanzet. Om zo de uitzending door te geven aan... de mineralen in de natuur. 

Zondag praat Bart over dit kunstproject met organisator Martin van der Kooij. 

Dat en nog veel meer 1982, aankomende zondag tussen 16:00 en 18:00 op NPO Radio 5.

theater van het sentiment - concert mineralen
00:00
postzegel.png

donderdag 30-05-2019

Terug naar de handgeschreven brief. daar hoort ook een eigen postzegel bij.

titus, de musical.jpg

Titus, de musical

DSC_0493.jpg

stagiair Formido met doodskist

donderdag 06-06-2019

Titus, de musical werd opgevoerd in de St Bonifatiuskapel in Dokkum . Mystiek in een eigentijds jasje. Dat is op zich verheugend natuurlijk. Dat we eigentijdse uitingsvormen krijgen waarin de oude inhoud zijn eewige boodschap opnieuw voorm kan geven.

Het was, op zich een aardige voorstelling, mooi en professioneel gebracht, maar de 'musical'-vorm is zeker niet eigentijds te noemen en volgt zo haar eigen 'theaterwetten' 

Als je daar dan ook nog weer, net als bij 'streekgenoten' wat met dansmeisjes gaat strooien die gekweld en dramatisch hun lichaam uitrekken, dan sleep je er met de verkeerde middelen  iets bij dat alleen maar afbreuk doet. je kunt de holocaust niet overlaten aan commerciele musicalproducenten, blijkt maar weer.

Mijn doodskist annex kast op maat laten zagen door een stagiar van Formido, want zoveel tijd rest mij natuurlijk ook niet meer. het populierentriplex was bij die bouwmarkt op voorraad en afgeprijsd tot 52 euro voor een plaat van 122 x 250 cm.

En de aanbieding gold alleen op hemelvaartsdag.

Kijk, dat is nog eens symboliek: het voertuig naar het hiernamaals aanschaffen op de dag dat Jezus het hier voor gezien hield.

Beter dan gekwelde dansmeisjes bij de koffie en cake van je uitvaart.

donderdag 13-06-2019

donderdag 20-06-2019

Morgen begint de zomer